Bestel kaarten Bestel kaarten
WORDT VERPLAATST
Na mega succes in 2018 en 2019 en 2022 komt unieke concertreeks terug naar Nederland

Spectaculairder dan ooit!

Dit concert wordt verplaatst.

Meer dan 130 muzikanten brengen dit najaar de muziek van Star Wars weer tot leven tijdens een unieke concertreeks in Nederland. Het International Symphony Orchestra uit het Oekraïense Lviv vertolkt onder leiding van dirigent Raymond Janssen de wereldberoemde soundtracks uit de Star Wars films. Ze worden daarbij ondersteund door het Nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’ en combineren de nummers tot een stralend geheel. Zeker in deze turbulente tijden is het uniek dat beide gezelschappen voor een exclusieve tournee naar Nederland komen. Heroïsche en explosieve stukken worden tijdens deze concertreeks afgewisseld met verheven muziek. The Star Wars Suite was in 2018, 2019 en 2022 reeds met groot succes in Nederland te horen en komt op veler verzoek daarom nu terug voor een reprise. De indrukwekkende muziek zal dit jaar aangevuld worden met een visueel spektakel van laser, licht en andere special effects. Een lust voor het oor én het oog!

The Star Wars Suite is een groots en meeslepend muzikaal spektakel dat in 2018, 2019 én 2022 volle zalen trok in Nederland. Niet voor niets zijn de fenomenale partituur en de soundtracks van Star Wars uitgeroepen tot ‘beste filmmuziek aller tijden’. De soundtracks zijn gecomponeerd door John Williams en spreken zowel liefhebbers van klassieke muziek als fans van de films aan. De partituur vormt een integraal onderdeel van het succes van Star Wars. Williams is dan ook zonder twijfel de grootste Amerikaanse filmcomponist ooit. Star Wars betekende zijn doorbraak: de symfonische muziek uit de film werd direct legendarisch. Eind jaren zeventig – waarin synthesizers in opkomst waren, liet Williams zich inspireren door componisten uit de jaren dertig. De beroemde Imperial Mars is daar het bekendste voorbeeld van. Een welhaast iconische die versterkt wordt door spectaculaire koorelementen. Het contrasteert perfect met de moderne high tech elementen uit de film. De Star Wars films behoren tot de grootste kassuccessen van de 20ste eeuw. Het is Williams gelukt om de adembenemende beelden op een indrukwekkende manier muzikaal te begeleiden. Het succes van Star Wars motiveerde hem om de filmmuziek ook live aan een groot en wereldwijd publiek te presenteren.

Verhalen uit de films

The Star Wars Suite is een onvergetelijke muzikale reis langs de hoogtepunten uit de films. Luisteraars worden meegevoerd naar tot de verbeelding sprekende verhalen van onder meer Duel of the Fates, Luke & Leia, The Imperial March en The Throne Room. Het concert is echter bovenal een spectaculaire muzikale reis vol emotie die het publiek in vervoering brengt. De bijzondere melodieën en klankkleuren maken de symfonie tot een intense luisterervaring.

In navolging op de zeer succesvolle Lord of the Rings concerten en de befaamde Carmina Burana, wordt ook The Star Wars Suite uitgevoerd door The International Symphony Orchestra uit Lviv en het Nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’. Beide gezelschappen komen speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland in de grootste bezetting ooit en bestaan uit louter gepassioneerde topmusici. Onder leiding van Raymond Janssen spelen ze de sterren van de hemel. Samen staan ze garant voor een ongeëvenaarde beleving die het publiek niet snel vergeet.

Over Raymond Janssen

Initiatiefnemer van The Star Wars Suite in Nederland is componist, pianist en dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten. Janssen is vooral een specialist op het gebied van Oost-Europese topmusici. Hij slaagt er telkens weer in om complete symfonieorkesten en -koren in spectaculaire bezetting naar onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Janssen maakt jaarlijks furore met kerstconcerten, is bekend door begenadigde uitvoeringen van de Matthäus Passion, maar draait tegelijkertijd zijn hand niet om voor vernieuwende projecten. In 2011 schitterde hij bijvoorbeeld met koor en groot orkest tijdens de Queen Experience in het Gelredome en hij vertaalde de epische muziek van The Lord of the Rings-trilogie naar een spectaculaire concertreeks. Janssen oogst al jaren sinds jaren veel lof met zijn uitvoering van de Carmina Burana in uitverkochte zalen en is daarmee ook in 2023 door Nederland op tournee.

Over Star Wars

De films zijn legendarisch en hebben een iconische status bereikt. Star Wars is gecreëerd door de Amerikaan George Lucas. De eerste door hem geschreven en geregisseerde film ging in 1977 in première.  Het verhaal over verborgen sterrenstelsels en buitenaardse oorlogen tussen goed en kwaad, met het lichtzwaard als belangrijkste wapen, groeide uit tot een fenomeen en kreeg miljoenen fans die trouw de strijd tussen de Jedi (het goede) en de Sith (het kwaad) volgen. Uiteindelijk verschenen er 10 films die bekroond werden met meerdere Oscars. Muziek vormt een belangrijk onderdeel van het succes. De partituur werd geschreven door de begenadigde Amerikaanse componist John Williams. Hij creëerde een perfecte symbiose tussen muziek en beeld. Star Wars bezorgde Williams wereldfaam. Zijn carrière werd in één klap tot grote hoogte gelanceerd. Naast Star Wars tekende hij onder meer voor de muziek van Jurassic Park, Saving Private Ryan, Harry Potter en War Horse. Met 51 Academy Award nominaties is Williams samen met Walt Disney de meest genomineerde componist in de filmindustrie. In 2023 kan het Nederlandse publiek – ondanks een wrede oorlog en na alle Corona ellende – wederom zelf de kracht en impact van zijn muziek ervaren tijdens The Star Wars Suite.

Concert informatie
ComponistJohn Williams
KoorHet Nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’
OrkestThe International Symphony Orchestra uit Lviv
DirigentRaymond Janssen
SolistenEugen Kruk - Viool

VOORPROGRAMMA
Het voorprogramma wordt medio mei bekend gemaakt

Pauze

John WilliamsThe Star Wars Suite

Deel 1: 45 minuten

Deel 2: 65 minuten

Wijzigingen voorbehouden

CarminaBurana04