Bestel kaarten Bestel kaarten
Nederlandse muzikanten spelen The Rolling Stones‘ Sticky Fingers

Eerbetoon aan The Rolling Stones in Het Concertgebouw

‘Brown Sugar’, ‘Wild Horses’ en ‘Dead Flowers’. Deze beroemde nummers hebben één ding gemeen. Ze zijn van The Rolling Stones en verschenen in 1971 op het legendarische album ‘Sticky Fingers’. Het was het eerste album ooit dat de Britse rockband in eigen beheer uitgaf. Bijna vijftig jaar later heeft de muziek nog niets aan kracht verloren. Dat bewijst het concert ‘The Rolling Stones’ Sticky Fingers’ dat op zondag 2 februari te zien is in Het Concertgebouw in Amsterdam. Een grote live-rockband met Nederlandse topmuzikanten speelt het album integraal – samen met andere hits van de groep – en brengt daarmee een wervelend eerbetoon The Rolling Stones.

‘Sticky Fingers’ is niet zomaar een album. Tijdens de lancering werd direct duidelijk dat de nummers die erop staan een creatief hoogtepunt vormen uit de koker van leadzanger Mick Jagger en zijn band. De songs die op het album verschenen – denk aan ‘Sway’, ‘Bitch’, ‘I Got The Blues’ en ‘Moonlight Mile’ – zijn anno 2019 nog steeds springlevend. Toch was het niet alleen de muziek die opzien baarde toen ‘Sticky Fingers’ uitkwam. Dat geldt ook voor het bijzondere beeld dat gebruikt is voor de cover en dat bestaat uit de ritssluiting van een spijkerbroek. Dit provocerende beeld is verzonnen en ontworpen door Andy Warhol en John Pasche, Tijdens het ‘Sticky Fingers’ concert in Amsterdam worden de songs van dit klassieke album afgewisseld met achtergrondverhalen. Natuurlijk komen ook de grootste hits van andere albums voorbij. Het concert is daarmee een onvergetelijke avond Stones satisfaction voor elke fan en dat bovendien in de unieke ambiance van Het Concertgebouw.

Hits in Nederland
De band kan zonder overdrijving legendarisch worden genoemd. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Hood behoren als ‘The Rolling Stones’ al decennia tot de meest populaire rockbands ter wereld en treden – ondanks de inmiddels respectabele leeftijd van de mannen – nog altijd op. Miljoenen fans komen jaarlijks op de liveoptredens af. In 2017 waren de rockers zelfs nog te zien in de Amsterdam ArenA. Het karakter van de groep voldoet aan alles wat het publiek van een rockband verwacht. Ze haalden – onder aanvoering van Jagger – regelmatig de media met wilde feesten, overmatig drank- en drugsgebruik en turbulente relaties. Toch is het vooral de muziek en de unieke stijl van liveoptreden wat de band zo gerenommeerd maakt. Wat ooit begon als een onbeduidende Engelse popgroep is uitgegroeid tot een hit machine die onverminderd door blijft denderen. In Nederland scoorden The Rolling Stones vijf nummer 1 hits, waaronder ‘I Can’t Get No Satisfaction’, ‘Paint it Black’ en ‘Angie’. Nummers die onderdeel zijn van het collectieve geheugen en vanzelfsprekend ook tijdens ‘The Rolling Stones’ Sticky Fingers’ in Het Concertgebouw voorbijkomen. Vijftien albums van de band bereikten de illustere nummer 1 positie, vanzelfsprekend ook ‘Sticky Fingers’. Het illustreert de immense populariteit van The Rolling Stones in Nederland en die is ook nu nog onverminderd groot. Het maakt de tijd rijp voor een wervelend eerbetoon dat recht doet aan het unieke karakter en de wereldberoemde hits van Jagger en zijn groep. Een cast van top muzikanten zorgt voor een spectaculair concert dat zelfs de meest kritische Stones fan niet snel zal vergeten.

CarminaBurana04