Bestel kaarten Bestel kaarten
Passie, temperament en melancholie

Tango Argentino is een vurig eerbetoon aan Piazzolla

Het genre verwierf in één keer landelijke bekendheid door de uitvoering van ‘Adios Nonino’ tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Astor Piazzolla creëerde een bijzondere versie van de tango en wisselt ritmisch en passioneel geweld af met gevoelens van weemoed uit de straten van Buenos Aires. Tijdens de voorstelling ‘Tango Argentino’ brengen 25 topmusici van het International Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Raymond Janssen het publiek in vervoering met de meest intense tango’s en in het bijzonder die van Piazzolla. Ervaar de sensualiteit, passie en melancholie van Zuid-Amerika tijdens deze unieke concertreeks in Nederland.

De Argentijnse componist en bandoneonist Astor Piazzolla heeft de betekenis van de tango voorgoed veranderd. Hij ontwikkelde naast de pure dansmuziek een versie van de tango die zich het beste laat typeren als ‘melancholische luistermuziek’. Het iconische ‘Adios Nonino’ is daar wellicht het meest bekende voorbeeld van. Hij verloochent hierbij nooit zijn roots (het parfum van Buenos Aires, zoals hij het zelf noemt). Piazzolla behield passie, hartstocht en melancholie in zijn stukken maar verrijkte de muziek met elementen uit onder meer de klassieke muziek, jazz en Zuid-Amerikaanse volksmuziek. Hiermee ontstond de basis voor een nieuwe stijl die later ‘Tango Nuevo’ genoemd zou worden. Door Piazzolla’s vernieuwende aanpak werd deze tango niet alleen gespeeld in de louche bars van Buenos Aires, maar ook in concertzalen. Tijdens de voorstelling ‘Tango Argentino’ komen zowel de meest vurige klassieke Tango’s als de luisterversies van Piazzolla aan bod. Het concert is daarmee een absolute must voor elke liefhebber van dit wereldberoemde genre. De kwaliteit is bovendien sensationeel. Dirigent Raymond Janssen selecteerde een reeks topmusici van het International Symphony Orchestra en is bijzonder trots op de komst van solist Roman Yusipey. Deze begenadigde bandoneonspeler is bekroond in Amerika en Italië en een ware Piazzolla specialist. Twee viool solisten en een spectaculaire percussie sectie maken het uitvoerende ensemble compleet.

Historie
In het begin van de twintigste eeuw vormde de tango de favoriete muziek van misdadigers en gangsters die de bordelen bezochten. De dansen die voortkwamen uit dit milieu waren in eerste instantie dansen voor mannen in groepen, waarbij zij hun mannelijke seksualiteit demonstreerden vermengd met emotie en agressiviteit. Door het verlangen naar hun thuisland, kreeg de tangomuziek pas later zijn weemoedig karakter. De vitaliteit van de vurige tango is nog steeds enorm populair en trekt steevast duizenden mensen naar concerten. De voorstelling ‘Tango Argentino’ is slechts korte tijd in Nederland te zien.

CarminaBurana04