Bestel kaarten Bestel kaarten
Bestel nu kaarten!
in Concert

Porgy and Bess

Summertime — and the livin’ is easy. U zingt het vast al mee? The International Symphony Orchestra uit Lviv en het Nationale Koor van Oekraïne ‘Dumka’ komen onder leiding van dirigent Raymond Janssen met de hoogtepunten uit het wereldberoemde meesterwerk Porgy and Bess van George Gershwin naar Nederland. Orkest en koor geven vijf exclusieve concerten in Haarlem, Amsterdam, Eindhoven en Arnhem. En u kunt daar dit najaar bij zijn!

Porgy and Bess wordt beschouwd als een mijlpaalwerk in de Amerikaanse muziekgeschiedenis vanwege de vooruitstrevende mix van jazz, blues en klassieke muziek. De briljante componist George Gershwin slaagde erin om een ​​unieke Amerikaanse klank te creëren die zowel tijdloos als invloedrijk is.

Porgy and Bess is uitgegroeid tot een van de meest uitgevoerde en bestudeerde Amerikaanse opera’s en heeft een blijvende invloed gehad op de muziekwereld.

 

Meesterwerk

In oktober brengen The International Symphony Orchestra uit Lviv en het Nationale Koor van Oekraïne ‘Dumka’ dit meesterwerk op de planken van vijf Nederlandse concertzalen. In totaal meer dan 140 jonge, begaafde en gepassioneerde musici, die internationaal zeer hoog staan aangeschreven.

Summertime
And the livin’ is easy
Fish are jumpin’
And the cotton is high

… maar zo eenvoudig was het leven niet in een Afro-Amerikaanse gemeenschap in de jaren twintig, waar iedereen het hoofd boven water probeerde te houden. Porgy and Bess, oorspronkelijk een roman uit 1925, werd bewerkt tot een toneelstuk op Broadway. Toen componist George Gershwin ging samenwerken met romanschrijver DuBose Heyward werd een ​​van de eerste en meest bekende Amerikaanse opera’s geboren.

 

Liefde, verlies en sociale klassenstrijd

George Gershwin dompelde zich daarvoor samen met zijn broer en tekstschrijver Ira de hele zomer van 1934 onder in de muziek en cultuur van een Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap aan de kust van South Carolina.

De opera gaat over de pogingen van de zwarte straatbedelaar Porgy om Bess te redden uit de klauwen van haar gewelddadige, bezitterige minnaar en een drugsdealer uit New York. Belangrijke thema’s: liefde, verlies, sociale klassenstrijd en de zoektocht naar identiteit.

Over de componist

George Gershwin was een van de meest invloedrijke Amerikaanse componisten van de twintigste eeuw, vooral bekend om zijn unieke fusie van klassieke muziek met elementen van jazz en populaire muziek. Zijn composities omvatten een breed scala aan genres, van opera’s en symfonische werken tot musicals en popsongs.

Een wonderkind was George Gershwin (1898-1937) allerminst. Hij was een gewone Amerikaanse jongen van de straat en zeer geliefd bij de meisjes. Gershwin begon als achttienjarige zijn componistenloopbaan als liedjescomponist in Manhattan, New York. Zijn broer Ira (1896-1983) schreef voor veel songs de teksten.

Zijn Songbooks werden door diverse zangers op plaat gezet, onder wie jazzzangeres Ella Fitzgerald. Landelijke bekendheid verkreeg hij met zijn Broadway-musicals (Funny Face, Girl Crazy en Of Thee I).

Gershwin wilde dolgraag een serieuze klassieke componist worden. Hij schreef symfonische werken met veel jazzelementen, zoals Rhapsody in Blue, een van zijn meest iconische stukken, gecomponeerd in 1924 voor piano en jazzband.

In het voorprogramma van ‘Porgy and Bess’ worden andere stukken van George Gershwin ten gehore gebracht, onder andere ‘An American in Paris’ en ‘I Got Rhythm’.

 

Over het orkest

Het International Symphony Orchestra (INSO) komt uit Lviv. Dit jonge en succesvolle orkest haalde in de laatste jaren maar liefst vier internationale onderscheidingen binnen.

De Oekraïnse stad Lviv telt vijf orkesten, meerdere koren en een befaamd operahuis met ballet. INSO heeft een prominente plaats binnen het rijke culturele leven van Lviv. De enthousiaste, jonge professionele musici spelen voelbaar met passie en dat geeft de uitvoering extra lading. Met flair, elan en tomeloze energie veroveren zij de harten van hun publiek, ook tijdens hun jaarlijkse concertreizen in Europese landen als Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje. Sinds 2013 komt INSO naar Nederland voor Carmina Burana, The Star Wars Suite en de Opera Gala’s, onder leiding van de Nederlandse dirigent Raymond Janssen.

 

Over het koor

The National Choir of Ukraine ‘Dumka’ is opgericht in 1919 en bestaat daarmee meer dan honderd jaar. Ter ere van dit jubileum werd in 2019 in Oekraïne een munt geslagen met het logo van Dumka.

Sinds 1984 staat het koor onder leiding van de prominente Oekraïense dirigent Yevhen Savchuk. Savchuk leidde het koor naar internationale bekendheid. Het koorrepertoire omvat composities van renaissance tot hedendaagse muziek, zowel a capella als vocaal-symfonisch. De grootste kracht heeft het koor in het romantische en hedendaagse repertoire. De klankkleur, de enorme dynamiek en expressie maken het koor tot een van de beste in Europa.

Dumka nam 28 cd’s op die wereldwijd verschenen. De vele bekroonde cd-opnames en internationale concertreizen naar o.a. Italië, Polen, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland getuigen van de grote populariteit van het koor.

 

Over de dirigent

Dirigent, pianist én initiatiefnemer van Cadenza European Productions Raymond Janssen is een duizendpoot. De musicus staat met regelmaat in uitverkochte, gevestigde concertzalen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en wordt geroemd door zijn kwalitatieve en hoogstaande uitvoeringen.

Zijn missie? Oost-Europa en West-Europa dichter bij elkaar brengen. De rijke traditie uit Oost-Europese landen is hoor- én voelbaar, en dat moet iedereen weten!

Raymond Janssen heeft, naast het symfonische repertoire, een sterke affiniteit met opera. Optredens met o.a. Ileana Cotrubas, Gail Gilmore, Janice Baird en Eugene Holmes brachten hem naar de grote muziekpodia in Europa. In Nederland kennen we Janssen onder meer van de succesvolle reeks met de Carmina Burana-concerten, het Verdi- en Mozart-requiem, de Opera Gala’s en de diverse programma’s met filmmuziek, steeds voor uitverkochte zalen.

 

Hoogtepunten

Na de Carmina Burana, de Star Wars Suite en de filmmuziek van Harry Potter staan The International Symphony Orchestra en The National Choir of Ukraine ‘Dumka’ onder leiding van dirigent Raymond Janssen opnieuw garant voor een onvergetelijke voorstelling met alle hoogtepunten uit Porgy and Bess. In oktober staan ze samen maar liefst vijf keer op de Nederlandse bühne met een weergaloos, uniek concert.

Uitvoerenden:

Orkest:International Symphony Orchestra Lviv
Koor:The National Choir of Ukraine ‘Dumka’
Dirigent:Raymon Janssen
Solisten:Jaye Simmons - Sopraan Zachariah N. Kariithi - Bariton
Componist:George Gershwin
CarminaBurana04