Bestel kaarten Bestel kaarten

Wie waren The Soul Sisters?

30 januari 2020

Tina Turner, Aretha Franklin, Diana Ross en Chaka Kahn; iconen die de soul & Motown muziekstroming tot leven brachten. Tijdloos en swingend bepaalden zij decennialang het muziekbeeld en nog steeds zijn deze legendarische powervrouwen immens populair. Niet voor niets dat in februari op verschillende locaties in Nederland een muzikaal eerbetoon aan deze soulzangeressen wordt gegeven. Maar wie waren deze Soul Sisters nu eigenlijk? In dit blog blikken we terug op hun levens.

Aretha Franklin behoeft eigenlijk weinig introductie. Als jong meisje werd haar talent opgemerkt en daarna was ze jarenlang niet weg te denken uit de hitlijsten. Dat het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone haar uitriep tot één van de beste zangeressen ter wereld kon daarmee niet uitblijven. Haar eerste plaatopname maakte ze toen ze veertien jaar was en daarmee sleepte ze meteen een platencontract binnen. Begin jaren zestig vertolkte de Amerikaanse zangeres een aantal liedjes die direct enorm goed door het publiek ontvangen werden. In 1968 toerde ze voor het eerst buiten de Verenigde Staten en gaf in het concertgebouw in Amsterdam een spectaculair optreden. Nadat ze van platenmaatschappij wisselde kwam er steeds meer soul in haar liedjes, wat haar de bijnaam ‘The Queen of Soul’ opleverde. Niet alleen met haar eigen nummers maakte ze naam, ook met covers van andere beroemdheden pakte ze meerdere top tien-noteringen.

Soul it is

Begin jaren tachtig werd het stil rondom de soulzangeres. Ze kwam weer helemaal terug na het succesvol uitbrengen van een cover en nadat ze in een muziekfilm te bewonderen was. Toen ze één van haar succesvolste hits I Knew You Were Waiting (For Me), een duet met George Michael, uitbracht was daar helemaal geen twijfel meer over mogelijk. In 1987 werd ze de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. Eind jaren negentig ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding. Met haar optreden tijdens de inauguratie van president Barack Obama liet de soulsister eens te meer zien wat zij heeft betekent voor de muziek. Hoewel de zangeres ouder werd zat stil zitten er niet in. In 2014 lanceerde ze haar 38e studioalbum.
Begin 2017 liet de zangeres weten met pensioen te gaan. Daar heeft ze niet lang van kunnen genieten. De alvleesklierkanker die in 2010 bij haar was geconstateerd was teruggekeerd en in 2018 moest de wereld afscheid nemen van één van de beste zangeressen allertijden.

Liefde voor muziek

Een andere naam uit het rijtje die niet mag ontbreken is die van Tina Turner; de zangeres, klein van stuk, die met haar rauwe stem de harten van vele muziekliefhebbers veroverde. Het leven van de inmiddels tachtigjarige zangeres was niet altijd even makkelijk. Haar thuissituatie was vooral in haar eerste levensjaren alles behalve stabiel. Na school moest ze daarnaast zware arbeid verrichten. In haar spaarzame vrije uurtjes zong ze in kerkkoortjes. Haar muziekcarrière kwam in een stroomversnelling toen ze in 1958 Ike Turner ontmoette. Vastbesloten wat met haar liefde voor muziek te doen, volgde ze Ike’s band wekenlang tot ze zelf de kans kreeg om voor publiek op te treden. Ze deed dit zo goed dat ze gevraagd werd als achtergrondzangeres in Ike’s band. De twee kregen een relatie en brachten onder de naam Ike & Tina Turner hun eerste single uit. Daarmee bestormden ze voor het eerst de hitlijsten. De eerste van velen, zo bleek later.

Solocarrière

Ruim tien jaar lang was het echtpaar succesvol, maar de thuissituatie bracht daarin verandering. Ike mishandelde zijn vrouw en raakte aan de drugs. Reden genoeg voor Tina om begin jaren zeventig het huwelijk nietig te laten verklaren. Dat was ook het moment waarop Tina besloot te focussen op haar solocarrière. Toch duurde het nog jaren voordat ze als soloartiest doorbrak. De ommekeer kwam nadat ze een nieuwe manager kreeg en de plaat Private Dancer uitbracht. In vele landen stond het album in de top 3 van de hitlijsten en in de VS werd het vijf keer platina. In de jaren tachtig volgden nog twee succesvolle albums, waarna de zangeres een rustperiode inlaste. Na vijf jaar kwam ze weer terug met een nieuw album. Eind jaren negentig verscheen het laatste album van de succesvolle zangeres en kondigde ze haar laatste wereldtournee aan. Helemaal van het toneel verdween ze nooit. In 2005 lanceerde ze een verzamelalbum en vertolkte ze een aantal filmrollen. Ze stond daarnaast in 2008 op de bühne tijdens de uitreiking van de Grammy’s, waarna ze ook weer ging toeren. Daarna werd het weer even stil rondom de van oorsprong Zwitserse zangeres om vervolgens in 2017 met twee bijdrages op het Beyond-album te komen. Ook werkte ze in samenwerking met Joop van der Ende mee aan de musical ‘Tina’. Officieel heeft de ‘Queen of Rock nooit aangegeven te stoppen.

Forever Ross

Datzelfde geldt voor Diana Ross die tien jaar geleden nog in het Gelredome stond voor Symphonica in Rosso. Haar zangcarrière begon op vijftienjarige leeftijd als bandlid van The Primettes. Na vijf jaar aan de weg te hebben getimmerd volgde een platencontract en werd de bandnaam veranderd in The Supremes. In 1967 volgde opnieuw een naamswijziging en ging de groep als Diana Ross and The Supremes door het leven. Twee jaar later verliet de Amerikaanse de band voorgoed en stortte zij zich op haar solocarrière. Een gouden greep. Ze scoorde al gauw een nummer 1-hit en ook haar tweede album belandde bovenin de hitlijsten. Ook Ross verruilde even de microfoon voor een plek in het theater om een rol in de musical The Wiz te vertolken. Begin jaren tachtig ging het wat minder met haar carrière. Ze zocht contact met The Bee Gees. Een die samenwerking goed uitpakte. De zangeres bestormde opnieuw de hitlijsten om vervolgens nooit meer echt van het podium te verdwijnen.

Khan blijft doorgaan

Ook Chaka Khan begon haar loopbaan in een zanggroep. De inmiddels 66-jarige zangeres vormde eind jaren zestig onder de naam Shades of Black een formatie met haar zus Taka Boom. Later werden ze lid van de Black Panther Party. In 1969 verliet Khan de band. Op twintigjarige leeftijd liet de zangers opnieuw van zich horen. Dit keer als lid van de funkband Rufus. Haar echte doorbraak heeft ze echter te danken aan Stevie Wonder nadat ze in 1974 de single Tell Me Something Good uitbracht. En ook in de jaren zeventig en tachtig dook ze met enige regelmaat op in de hitlijsten. Na een lange periode van afwezigheid bracht ze in 2007 een album uit en was ze te bewonderen in een musical. Na verschillende oeuvreprijzen in ontvangst te hebben genomen kwam ze vorig jaar met een nieuwe single. Waarna in 2019 een nieuw album niet kon ontbreken.

Het is de liefde voor muziek die deze soulzangeressen met elkaar verbindt. Het is hun leven waarbij stilzitten geen optie is. Net als dat stilzitten niet gaat bij één van de voorstellingen van de Soul Sisters in februari. Swing mee!

CarminaBurana04