Bestel kaarten Bestel kaarten

Wie was Astor Piazzolla?

25 oktober 2019

Hij zette de wereld van tango in rep en roer én gaf dit muziekgenre een heel nieuwe betekenis. Passie, harstocht en ontroering wist hij ongenuanceerd samen te brengen. Van melancholische luistermuziek tot vurige klassiekers: voor componist Astor Piazzolla was niets te gek. Maar wie was Piazzolla en hoe is zijn passie voor tango eigenlijk ontstaan? Je leest het hier.

Het begin

11 maart 1921, Argentinië. Het was de geboortedag van Astor Pantaleón Piazolla, de enige zoon van de Italiaanse Vicente Piazolla en Asunta Mainetti. En hoewel hij werd geboren in Argentinië, groeide hij op in New York. De muzikale wereld lag hier aan zijn voeten.

Zijn eerste bandoneon

Hij was 8 jaar oud toen hij zijn allereerste bandoneon kreeg, het startschot van zijn carrière. Dankzij verschillende leermeesters als Béla Wilda (pianist), Carlos Gardel (tangozanger) en Elvino Vardaro (violist), veroverde hij langzaam maar zeker zijn plek in de wereld van tango. Rond de jaren ’40 keerde hij terug naar Argentinië, waar hij in verschillende orkesten speelde. Maar er was één orkest dat zijn hart stal: Anibal Troilo y su Orquesta Tipica. Hét grootste tango-orkest van die tijd.

Zoektocht

Toch was het voor Piazzolla een enorme zoektocht om zijn eigen stijl te vinden. Het orkest van Troilo speelde wel zijn stukken, maar deze paste ze aan om ze dansbaar te krijgen. Daar bleef dus niet veel van over. Na een aantal jaar in dit orkest te hebben gespeeld, besloot Piazzolla zijn eigen orkest te beginnen. Hij componeerde o.a. El Desbande en schreef muziek voor films. Eind jaren ’40 wilde Piazzolla zich meer verdiepen in andere muziekstromen, zoals jazz en klassieke muziek. De tango liet hij voor wat het was. Zijn eigen, unieke, muziekstijl werd geboren. Alleen wist Piazzolla dit toentertijd zelf nog niet.

In de prijzen

Dankzij het werk Buenos Aires (1951) won Piazzolla de Fabien Sevitzky-wedstrijd. Dat opende deuren: met zijn gewonnen studiebeurs kon hij studeren bij Nadia Boulanger, één van de beste muziekdocenten ter wereld. Hij wilde zich focussen op klassieke muziekstukken, want van de tango én zijn bandoneon had hij al lang geleden afscheid genomen. Gelukkig prikte Boulanger daar doorheen. Zij inspireerde hem om de genres met elkaar te combineren. Want dát was de echte ‘Piazzolla’!

De wereld veroveren

Zo ging het balletje rollen. Hij componeerde veel muziekstukken, waaronder het prachtige Adios Nonino. Zijn succesvolste jaren ontpopte zich in de jaren ’80: wereldwijd bracht hij zijn fenomenale muziekstukken aan de man die vandaag de dag nog steeds overal ter wereld gespeeld worden.

Op 71-jarige leeftijd (in 1992) overleed Piazolla aan de gevolgen van een beroerte. Piazolla werd én wordt geroemd door musici van over de hele wereld. En terecht, want zeg nu zelf: de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn zónder de muziek van Piazolla!

Tango Argentino is vanaf 7 t/m 9 december te zien in Het Concert Gebouw Amsterdam.

CarminaBurana04