Bestel kaarten Bestel kaarten

Woodstock festival schrijft geschiedenis

14 februari 2020

In de zomer van 1969 vond het legendarische festival Woodstock plaats in de Amerikaanse plaats Bethel. Het festival had als thema ‘peace and music’ en staat bekend als hét hippiefestival van de eeuw. In dit blog blikken we terug op de geschiedenis van Woodstock.

Tegenreactie op de oorlog

Misschien herinner je het nog of heb je er over gelezen: ‘’The Summer of Love’’, dat twee jaar voor Woodstock plaatsvond in San Francisco, was één van de hoogtepunten in de jaren ’60. Hippies kwamen bij elkaar uit protest tegen de oorlog in Vietnam. Het festival Monterey vond plaats, dat tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers trok. Bekende artiesten als The Who, the Mamas and the Papas, Otis Redding en Jimi Hendrix traden op met protestliederen die groots ontvangen werden door het publiek. En ondanks dat dit festival niet winstgevend was, was een nieuw idee geboren: Woodstock festival.

Peace & music

De organisatoren van Woodstock waren John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld en Micheal Lang. In eerste instantie zou het festival plaatsvinden in het plaatsje Wallkill, maar omdat veel inwoners protesteerden, moest er op het laatste moment naar een andere locatie worden gezocht. De oplossing was Max Yasgur, een melkveehouder die bereid was om zijn land in Bethel beschikbaar te stellen. Dat was maar goed ook, want de 32 acts waren al geboekt.

Festival vol problemen

Hoewel er 200.000 bezoekers verwacht werden, kwamen meer dan 400.000 bezoekers opdraven. Veel te veel natuurlijk! Toch verliep het festival onder de bezoekers behoorlijk rustig. Wel waren er genoeg andere problemen die de kop opstaken. Er was te weinig eten, waardoor het leger kwam opdraven om mensen te voorzien van brood en water. Ook raakten de wegen verstopt vanwege het slechte weer. Artiesten moesten worden ingevlogen én er kwamen stroomkabels bloot te liggen. Last but not least: er waren slechts 130.000 kaarten verkocht en de rest was ‘gratis’naar binnen gekomen door de slechte omheining van het festival. Winstgevend? Daar was het festival in eerste instantie dus ver van weg.

Festival der festivals

Ondanks alles wat misging is Woodstock hét festival der festivals geworden. De drugs, de landelijke omgeving én het improvisatievermogen van de artiesten zorgden ervoor dat wij nu, meer dan 50 jaar later, nóg steeds met ‘love and peace’ terugkijken op Woodstock 1969.

Ode aan Woodstock

Joe Cocker, Janis Joplin, Jimi Hendrix én de velen andere artiesten brengen wij terug tijdens het concert ‘’The Music of Woodstock’’ op 3 en 4 maart in Het Concertgebouw Amsterdam.

 

CarminaBurana04