Bestel kaarten Bestel kaarten

Wat maakt Het Concertgebouw zo bijzonder?

11 maart 2020

Vrijwel iedereen kent Het Concertgebouw in Amsterdam. Je hebt erover gehoord, erover gelezen óf je bent er geweest. Maar wat maakt Het Concertgebouw zo bijzonder? We zochten het uit.

Geschiedenis in een notendop

In 1881 besloten 6 burgers uit Amsterdam dat het genoeg was met de huidige concertzalen. De één was te klein, de ander niet comfortabel genoeg en weer een ander had een slechte akoestiek. Tijd voor verandering. Samen maakten zij een plan dat zij in 1882 presenteerden aan de regering. De N.V. Het Concertgebouw was geboren en de bouw kon beginnen.

Hoe het gebouw eruit kwam te zien, vond de gemeente niet zo belangrijk. De grote van het gebouw was daarentegen des te belangrijker. Het gebouw moest passen op een perceel van 130 bij 55 meter en plek bieden voor ruim 2.000 bezoekers. In 1886 was de bouw van Het Concertgebouw klaar, maar pas in 1888 kon het gebouw feestelijk geopend worden.

De beste akoestiek van Nederland

In de tijd dat Het Concertgebouw gebouwd werd, was het zorgen voor goede akoestiek nog hogere wiskunde. Men vroeg zich dan ook af hoé het mogelijk was dat het geluid in de Grote Zaal fenomenaal was. Nu stond architect Dolf van Gendt bekend om zijn muzikaliteit: hiermee was het lijntje naar de akoestiek snel gelegd. Pas jaren later werd er registratieapparatuur ontwikkeld en werd er onderzoek gedaan naar het geheim achter de akoestiek in verschillende concertzalen over de hele wereld. Wat bleek? De zijwanden bij zalen in de vorm van een ‘schoenendoos’ speelden een grote rol in de kwaliteit van het geluid. Zo ook bij de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Het Concertgebouworgel

In de Grote Zaal van Het Concertgebouw staat het beroemde Concertgebouworgel. Deze is pas in 1890 geplaatst. In 1990 wordt het orgel gerestaureerd: een proces dat tweeëneenhalf jaar in beslag nam, maar ervoor heeft gezorgd dat het orgel een nieuw leven kreeg.

Top programmering

Het Concertgebouw staat bekend om haar fenomenale programmering. Veel beroemde musici, ensembles en toporkesten treden hier op. De bijzondere akoestiek en de hoogstaande programmering maakt Het Concertgebouw niet voor niets één van de exclusiefste concertzalen ter wereld.

Klassieke elementen

Het Concertgebouw is een prachtig én uniek monument. Architect Dolf van Gendt heeft zich laten inspireren door het, in de Tweede Wereldoorlog verwoeste, Gewandhaus in Leipzig. De Grote Zaal sluit hier qua vormgeving en materiaalgebruik perfect op aan. En voor wie Het Concertgebouw al eens heeft bezocht, is vast de bijzondere eregalerij niet ontgaan. Hier sieren de namen van 49 bekende componisten in de Grote en de Kleine Zaal.

Kortom: Het Concertgebouw is een gebouw waar je geweest moet zijn. We zijn benieuwd, wat vind jij dat Het Concertgebouw bijzonder maakt?

 

CarminaBurana04