Bestel kaarten Bestel kaarten

Geschiedenis van The Rolling Stones

17 januari 2020

Iedereen kent ze: The Rolling Stones. De Engelse rockband die zijn oorsprong vond in 1962 en vandaag de dag nog steeds optreedt. En hoewel op 2 februari niet de échte Stones op de bühne van Het Concertgebouw staan, vertelt de coverband wél het verhaal van de Rolling Stones. In dit blog blikken wij terug op de geschiedenis van de populaire rockband.

Sinds 1962

Het is april 1962 wanneer Brain Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart, Tony Chapman en Dick Taylor de band The Rolling Stones oprichten. Al snel worden ze een begrip in het Britse nachtleven. Aan het einde van dat jaar stapt Dick Taylor uit de band en wordt vervangen door Bill Wyman. De volgende wisseling in de formatie volgt enkele maanden later wanneer Tony Chapman ook de band verlaat. Charlie Watts volgt hem als drummer op.

Daverend debuut

Het succes van de band blijft niet onopgemerkt en in 1963 volgt er een platencontract en wordt de eerste single uitgebracht. Come on, een cover van Chuck Berry, en de tweede single I Wanne Be Your Man (door John Lennon en Paul McCartney speciaal geschreven voor de band) worden direct een daverend succes. Beide haalden de Britse hitparades. Net als de eerste compositie van Jagger en Richards samen. Tell Me waarmee de band voor de zesde keer een single uitbrengt valt in de smaak bij het publiek. Dit keer wat verder van huis, want het bereikt de 24e plaats in de Amerikaanse hitlijsten.

Commotie in Kurhaus

Een album kan met deze successen niet uitblijven. Het debuutalbum The Rolling Stones verschijnt in 1964. Niet veel later volgen er nog twee. Het Nederlandse publiek maakt voor het eerst live kennis met de band in de zomer van 1964. Lang duurde het optreden niet. De uitzinnige fans en de hard optredende politie zorgden ervoor dat de bandleden al na vijf nummers het podium in het Kurhaus in Scheveningen verlieten. Twee jaar later keerden The Stones terug naar Nederland. Het optreden in de Brabanthallen verliep toen zonder problemen. In de tussentijd brachten ze (I Can’t Get No) Satisfaction uit, één van de bekendste hits die de band ooit maakte.

Drugs and Rock’n Roll

In 1967 werden de bandleden voor het eerst in verband gebracht met drugs. Het gebruik van LSD deed in die tijd zijn intreden. Dat kwam de kwaliteit van de volgende nummers niet ten goede. Richards’ heroïneverslaving begon vermoedelijk rond de tijd dat het album Their Satanic Majesties Request werd uitgebracht. Op dat moment zat dat het succes van de band niet in de weg. Op de dag van uitgave mochten ze namelijk al een gouden plaat in ontvangst nemen. Of dat nog niet genoeg was bracht het album de eerste tien dagen twee miljoen dollar in het laatje. Beggars Banquet is de naam van het album dat in 1968 de hitlijsten bestormde en dat gezien wordt als één van de beste rockalbums uit de jaren zestig.

Een zwarte periode volgde het jaar daarop. De overige bandleden ontsloegen Brian Jones. Het bandlid van het eerste uur kreeg geen Amerikaans visum en kon daardoor niet deelnemen aan de tournee op dat continent. Een aantal weken later werd er definitief afscheid genomen van Jones, nadat hij dood werd aangetroffen op de bodem van zijn zwembad. Ry Cooder was de eerste vervanger van Jones. Lang duurde de samenwerking niet aangezien Richards en Cooder niet door één deur konden. Mick Taylor was de volgende gitarist die werd aangetrokken.

Onder druk

In 1971 wordt het eerste album in eigen beheer met het bekende Rolling Stones Records-logo van de uitgestoken tong uitgebracht. Vanwege de drugsverslaving van Richards ontstonden de eerste scheurtjes binnen de band. In 1974 werd een geplande tournee afgeblazen. Niet alleen vanwege de conditie van Richards, maar ook doordat hij door zijn drugsveroordelingen niet alle benodigde visa kreeg. Twee maanden na dat besluit besloot Taylor – teleurgesteld vanwege het uitstellen van de tour – de band. Richards werd kort daarop vervolgd voor het bezit van heroïne en veroordeeld tot het geven van een benefietconcert voor blinden.

In de jaren daarop werden diverse gitaristen aangetrokken, maar het was uiteindelijk Ron Wood – de voorkeur van Jagger – die werd aangesteld. Begin jaren tachtig kickte Richards definitief af van de heroïne en lag zijn focus weer volledig bij het maken van muziek.

De onderlinge verhoudingen binnen de band kwamen in de volgende jaren opnieuw onder druk te liggen. Eerst was er een conflict over de benaming van een album en vervolgens ontstond er commotie na het teken van een nieuw platencontract in 1984. Jagger tekende, zonder medeweten van de andere bandleden, tegelijkertijd ook een solocontract. Jagger dacht daarmee meer geld te kunnen verdienen. Daarop besloot Keith zelfstandig ook aan andere projecten te gaan werken.

De Stones kwamen in 1986 weer bij elkaar voor het album Dirty Work. Jagger en Richards hadden nog steeds ruzie en schreven daarom de meeste nummers voor die plaat apart van elkaar. De gespannen sfeer en de onderlinge ruzies deden Wyman besluiten in 1993 de band te verlaten. Hij werd vervangen door Darryl Jones, maar werd nooit officieel lid van de band.

Still going strong

In de jaren negentig volgde er twee nieuwe albums en ook in de zero’s zaten de heren niet stil. Na eerst een compilatiealbum in 2002 uit te brengen, volgt vier jaar later een nieuw studioalbum. De bijbehorende tournee duurde maar liefst twee jaar en voerde de band de hele wereld over. In 2008 werd het witte doek veroverd met een bioscoopfilm over de rocksterren. In de daarop volgende jaren bleef de band opduiken in de media. Geruchten over vertrekkende bandleden en aankondigingen over een afscheidstournee bleef de gemoederen bezig houden. De bandleden hielden daarover de kaken stijf op elkaar en bleven doorgaan met dat wat ze het liefste doen; muziek maken. In 2011 leverde de band een bijdrage aan een hommage aan Ian Stewart. Eind van dat jaar werd het succesalbum Some Girls (1978) opnieuw uitgebracht. Daarop zijn ook twaalf niet eerder uitgebrachte nummers uit diezelfde periode te horen. In 2016 kwamen de Stones met een album met covers van blues-nummers. Een jaar later deden ze Nederland opnieuw twee keer aan voor een concert.

Daarmee blijkt dat de meest succesvolle rockband allertijden, zelfs 57 jaar na oprichting, nog steeds niets aan populariteit heeft ingeboet. De legendarische band leeft al generaties lang voort. Reden te meer voor een eerbetoon dat recht doet aan het unieke karakter en de wereldberoemde hits van Mick Jagger en zijn groep. Een cast van topmuzikanten zorgt op 2 februari voor een spectaculair concert dat je niet snel vergeet. Daar wil je bij zijn!

CarminaBurana04